Brugge lanceert tentoonstelling met gerestaureerde Vlaamse primitieven.

Brugge lanceert tentoonstelling met gerestaureerde Vlaamse primitieven.

28/10/22

“De dood van Maria” van Hugo van der Goes (1475-1482/83) is een halve eeuw oud en blijft ontroeren. Na vijf jaar restauratie is dit schilderij opnieuw te ontdekken in het Sint-Janshospitaal in Brugge.
Anne van Oosterhout, directeur collectie van Musea Brugge zegt “De kleuren knallen ervan af”

Maria wordt tijdens haar sterfbed omringd door apostelen. De apostelen zijn figuren die de conservator sterk kunnen bekoren: “Je ziet hun individuele emoties; ze zijn in zichzelf gekeerd. Mannenkoppendie je op straat kunt tegenkomen. Je ziet ook dat ze geleefd hebben; ze hebben een getaande huid.”

Een ander topwerk “Man van smarten” van Albrecht Bouts werd recent verworven. Albrecht was de zoon van Dirk Bouts.

Zo’n afbeelding van Christus was bedoeld voor privédevotie,” vertelt Anne van Oosterwijk. “Jezus met gevouwen handen, een rietstengel en een doornenkroon, zoals hij door Pontius Pilatus aan het volk werd getoond. Het past bij deze expo omdat het bedoeld was als privédevotie, bedoeld voor mensen om mee te leven met Jezus. Bouts is ook een leerling van Hugo van der Goes.

De topwerken uit de late middeleeuwen staan centraal op de tentoonstelling “Oog in oog met de dood, oude meesters, nieuwe blikken” in het Sint-Janshospitaal in Brugge.

In totaal gaat het om een 70-tal werken in combinatie met doorleefde getuigenissen van hedendaagse kunstenaars.

Beide werken zijn ingebed in een tentoonstelling met nog tientallen andere schilderijen, beelden en retabels van hout en met miniaturen verluchte manuscripten uit dezelfde periode, de late middeleeuwen. Het thema van de dood en de aanbidding van Maria komt vaak terug. Maar de expo gaat breder en gaat over vergankelijkheid, verlies, maar ook troost.

Opvallend: ook het 15-eeuwse Gruuthusehandschrift is even terug in Brugge, uitgeleend door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het liedboek ligt open op de bladzijde met het beroemde Egidiuslied, de treurzang van een levende vriend voor zijn overleden kameraad.

Curator Sibylla Goegebuer van Musea Brugge legt uit hoe de tentoonstelling is opgevat: “Wat betekende dood en leven vroeger en wat nu? Thema’s als zingeving of afscheid hebben we laten inleiden door een “nieuwe meester”, die zijn of haar visie toelicht op “De dood van Maria” van Hugo van der Goes, vanuit zijn of haar leef- en kunstenaarswereld.”

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, regisseur Ivo van Hove, kunstenares Berlinde De Bruyckere en auteurs Sholeh Rezazadeh en Ilja Leonard Pfeijffer leggen in sfeervolle zwart-witvideo’s een persoonlijk getuigenis af, soms vertrekkend van het sterfbed van hun eigen moeder.

“Oog in oog met de Dood.” Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken” in het Sint-Janshospitaal in Brugge tot 5 februari 2023. Daarna gaat het museum dicht voor renovatie tot in de herfst van 2023.

Verder is er ook nog tot 5 februari 2023 een instaprondleiding van deze tentoonstelling in het
Sint-Janshospitaal

Ontdek met onze museumgidsen langs de hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’.

volumes general Oog in Oog met de Dood Hugo van der Goes De Dood van Maria Musea Brugge Gerestaureer

Topics uit die tijd als afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit alsook het leven en de iconische waarde van Maria en natuurlijk de virtuositeit van de meester zelf nl Hugo van der Goes.

Praktisch
Duur: 1,5 uur
Taal rondleiding: Nederlands
Prijs: € 5 + je toegangsticket